" EZRA " (ds. Jeroen van Olffen)

Gebruikers-avatar
Ton
BerichtenCOLON 4400
GeregistreerdCOLON Do Jan 07, 2016 11:08 am

" EZRA " (ds. Jeroen van Olffen)

Berichtdoor Ton » Za Feb 15, 2020 1:00 pm

" EZRA "

JEROEN VAN OLFFEN · ZATERDAG 15 FEBRUARI 2020

(Een hervertelling)


Wanneer leefde de profeet Ezra? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. De inhoud van het boek is van alle tijden.
We krijgen toestemming om een kerk te bouwen. De overheid heeft de bouwplannen goedgekeurd. Ook zijn de meeste kosten gedekt. De regering steunt het belang van een religieus centrum. De overheid financiert de bouw.
Het materiaal wordt gekocht en vervoerd. Er worden mensen benaderd om mee te helpen. Er zijn zoveel mensen nodig dat ze gaan werken in ploegendienst. Er zal dag en nacht aan het complex worden gewerkt. De grond is er al. Hier heeft eerder een kerk gestaan. De nieuwbouw zal groter worden.
Op de bouwplaats komt ook een overkapping. Hier kunnen de musici staan. Tijdens de bouw zal er altijd een zang en muziek zijn. De bouwvakkers zullen hun werk met nog meer plezier doen. Het orkest en het koor zal God loven en prijzen. Hier wordt Gods huis gebouwd.
Niet iedereen is blij met de bouw van het Godshuis. Zo zeggen de tegenstanders, wij zijn een multiculturele samenleving. Het is niet goed wanneer er één religieuze groepering bevoordeeld wordt boven de andere. Iedereen mag geloven wat hij en zei wil. We zijn tolerant. Maar het mag niet ten koste gaan van andersdenkenden. En sinds wanneer worden onze belastingcenten hiervoor gebruikt? Wie iets wil bouwen doet dat maar mooi op eigen kosten. En de overheid moet ons beschermen tegen de menselijke hoogmoed van het hoogste of het mooiste gebouw. Het zorgt voor onvrede.
Er ontstaat een politieke stroming. Ze kunnen de bouw niet zomaar stop zetten. Maar deze groepering wil een goede indruk maken op de achterban. “We zijn niet tegen de bouw. We willen meehelpen. We willen dat het nog beter wordt. We willen dat het voor iedereen voordeel heeft.”
De veinzende voorstanders krijgen het voor elkaar om het parlement een onderzoek te laten instellen naar de bouwvergunning.
De bouw wordt stil gelegd. De bouw kan niet doorgaan zolang er een onderzoek is. Is er wel aan alle voorwaarden voldaan? Heeft de president wel de bevoegdheid om in te stemmen met de bouw? Heeft hij niet de raden gepasseerd? Heeft hij geen misbruik gemaakt van zijn macht?
Er volgt een onderzoek. Alle geschreven stukken moeten eerst worden bestudeerd. Wie mag het onderzoek doen. Zijn de onderzoekers werkelijk neutraal? Het onderzoek duurt enige tijd. De tegenstanders van de bouw voelen zich er niet schuldig om. Wij willen graag helpen met de bouw. Zo vertellen zij het tegen iedereen. Maar dan moet de bouw wel veilig gebeuren. En er moet aan alle voorschriften worden voldaan. En er moeten allerlei obstakels worden weggenomen. De president hoeft alleen maar uit te leggen waaronder hij zijn handtekening heeft gezet. Maar misschien mocht hij geen handtekening zetten. Misschien is hij wel onder druk gezet. Misschien is hij wel omgekocht? Want dit gebouw staat voor onrust en kan leiden tot verdeeldheid en opstand tegen de regering. Dát kan toch nooit de bedoeling zijn van goed bestuur?
De bouw stagneert. Zolang de bouw niet verder kan zijn de tegenstanders tevreden. Uiteraard zeggen ze dat niet hardop. Het maakt hun niet uit of de kerk er komt of niet. Maar ze willen betere posities krijgen. De tegenstanders spreken zó dat de mensen met hen sympathiseren. Nu er geen bouwkosten zijn, is dat een flinke bezuiniging. Hoe minder uitgaven, hoe meer spaartegoeden en reserves. Kortom: niet bouwen is beter voor iedereen. Het is goed voor de economie. We kunnen zoveel moois doen met het geld.
Het geld ligt in de schatkist. Het geld staat al op de bank. Er gebeurt niets mee. Het ligt zwaar te zijn op de grond.
Met het geld worden er geen huizen gebouwd voor de arme mensen. Er wordt geen eten van gekocht. Mensen met een mislukte oogst worden niet geholpen. Net in deze jaren valt er heel erg veel regen. De regen zorgt voor grote problemen.
Maar wat fijn dat de reserves groeien. Wie wil een nieuwe kerk? We moeten eerst andere problemen oplossen. En we willen vooral vrede in de stad.
De voorstanders van de bouw doen na enige tijd een tegenzet. Zij passen dezelfde tactiek toe. Ook zij laten een onderzoek instellen.
Dit is de politiek. Er gebeurt niets meer. Het ene na het andere onderzoek. Zolang er maar geen maatregelen worden genomen. Of het nu gaat om de gaswinning, het milieu of de bouw, uitkopen van veehouders, steun aan de vissers of het lijkt zo anders: de bouw van een kerk.
Maar de voorstanders van de bouw hebben hun verzoek goed voorbereid.
Zij verklaren het eerdere onderzoek ongeldig. Immers er wordt geen nieuwe kerk gebouwd. Er wordt een bestaand gebouw opnieuw opgebouwd. Restauratie en onderhoud is niet tegen de wet. Het is onze verantwoordelijkheid. De koning heeft dus een goede beslissing genomen. Er is geen sprake van een nieuwe situatie. Een bestaande situatie wordt hersteld.
Het land wordt niet in bezit genomen. Het land wordt weer bewoond door de rechtmatige eigenaar. De stad wordt niet veroverd. Maar de eigenaar keert terug. De kerk wordt niet nieuw gebouwd. De kerk wordt hersteld.
Ondertussen is er een nieuwe machthebber. Hij bekijkt alle stukken en zegt dat de bouw weer mag worden hervat. Hij ziet liever mensen die werken in de bouw dan mensen die geen werk hebben en daardoor opstandig worden. Hij steunt het project.
De bouwers bouwen, de zangers zingen, de musici spelen. De tegenstanders wordt de wacht aangezegd. Zij mogen de bouw niet tegenwerken. Wanneer er zelfs maar een vermoeden is van sabotage of tegenwerking wordt men hard gestraft.
Uiteraard gaat het in Ezra niet om een kerk, maar om de tempel. Het is van alle tijden dat deze tempel wordt betwist. Jeruzalem is de hoofdstad. Onderzoek na onderzoek bij de Verenigde Naties om dat ongedaan te maken. Het is van alle tijden.
Er is nu geen sprake van de herbouw van de tempel. Maar hoe actueel is het Bijbelboek Ezra verder? Soms is er een masterplan nodig. Ook in de kerk. Is onze kerk in verval? Of bouwen wij de kerk weer op? We doen niets nieuws. We herstellen alleen. We herstellen onze relatie met God. We geven Gods Geest weer ruimte in ons leven. We komen weer samen in de huizen die er ooit voor zijn gebouwd. Het mag wat kosten. De overheid zal het financieren. Want het hoort bij een samenleving die geen afgoden dient maar de enige God.

Vrije uitleg van het Bijbelboek Ezra. Elke overeenkomst met de actualiteit is bewust geschreven.

Ezra (5 de eeuw voor Christus).Ds Jeroen van Olffen.

Menaam, 15 februari 2020


(Predikant Menaam, PKN)

(www.facebook.com/jeroen.vanolffen)
[menaldum@solconmail.nl]
Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of theFather, and of the Son, and of the Holy Ghost Matthew 28 : 19

Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 1 en 0 gasten