" Spaartegoed " (ds. Jeroen van Olffen)

Gebruikers-avatar
Ton
BerichtenCOLON 5047
GeregistreerdCOLON Do Jan 07, 2016 11:08 am

" Spaartegoed " (ds. Jeroen van Olffen)

Berichtdoor Ton » Wo Jan 15, 2020 11:56 am

" Spaartegoed "


JEROEN VAN OLFFEN · WOENSDAG 15 JANUARI 2020


Wat doe ik met mijn spaartegoed van 100.000 Euro?
Vanmorgen op de radio. Reclame. Vanaf 100.00 Euro kun je je spaargeld toevertrouwen bij een of andere bank. Zij geven wel rente.
Terwijl ik afwas doe realiseer ik mij de waanzin. De radio bestaat bij de gratie van de reclamespots. Bedrijven sponseren wat wij horen. Maar de uitzending is gericht op een publiek dat vermogend is. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders het financieel goed. Tenminste dat wordt elke dag gezegd.
Ik hoor het alleen nooit persoonlijk van de mensen die ik spreek. Ik hou het er maar op dat het gras bij de buren groener is. Ik spreek mensen die – hoe uitzonderlijk – leven op bijstandsniveau. Maar de buren overwegen een tweede huis te kopen en een derde Tesla.
Als we het hebben over klimaatverandering zou ik het willen hebben over een sociale klimaatverandering. Dat is niet socialistisch, maar Christelijk.
Ik stel voor dat er in Nederland één radio en één televisie-zender komt zonder reclame. Ik krijg nu onmiddellijk ook sympathie op zondag van veel Christenen op de Veluwe, maar daar ben ik niet op uit.
Ik kijk uit naar de moed in Nederland om rekening te houden met mensen die geen spaargeld hebben, maar blij zijn met 45 Euro om de week mee door te komen. (Nibud, minimale kosten per dag per persoon, gemiddeld).
Ik heb ooit gelezen, in de Bijbel, dat een samenleving pas rijk is wanneer dezelfde samenleving solidair is met de mensen die te weinig hebben. Rijkdom mag. Vermogen hebben is niet verboden. We mogen elkaar verleiden met reclame en marketing. Maar we zijn pas rijk wanneer we onze mogelijkheden om te kopen wat we willen delen met de mensen die zelfs te weinig hebben om zichzelf in elk geval te onderhouden.
Rijkdom is niet iets waar we ons voor moeten schamen. Ik roep ook niet op tot extra belasting voor de mensen met veel vermogen. Maar om nog een andere Bijbelse intentie met elkaar te delen: armen zullen altijd onder ons zijn. Jezus heeft dat zelf aangegeven. Het is een feit. Tegelijk zegt Hij ook: rijken zullen er ook altijd zijn. Ik schrijf nu niet over verrijken of op oneigenlijke wijze aan geld komen. Ik blijf gewoon bij het stukje solidariteit waartoe de Bijbel mij uitnodigt.
Durven wij het aan één radiozender op te richten en misschien zelfs één televisiezender zonder reclame en zonder programma’s wat we met al onze miljoen moeten doen? Ik heb geen geld om op jacht naar miljoenen te gaan. Evenmin ben ik bereid om een gokje te wagen. Het blijkt trouwens rechtstreeks weg te vloeien naar de staatskas.
Wie betaalt de reclameloze zender? Ik denk dat die vraag helemaal niet gesteld hoeft te worden. Dagelijks hoor ik dat iedereen zijn spaargelden nog beter kan wegzetten. Dat lijkt me dan een goed idee: zet het niet weg, maar zet het in.
Bijbels is de levenshouding om Gods zegen te gebruiken. God geeft ons talenten. We kunnen het begraven. Dan vergaat het niet. Maar het groeit ook niet. God nodigt ons uit ermee te woekeren.
Het lijkt me fantastisch binnenkort naar de radio te kunnen luisteren zonder er steeds aan te worden herinnerd dat ik geen spaargeld heb en geen Tesla kan kopen.

Ds Jeroen van Olffen.

15 januari 2020

(Predikant Menaam, PKN)

(www.facebook.com/jeroen.vanolffen)
[menaldum@solconmail.nl]
Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of theFather, and of the Son, and of the Holy Ghost Matthew 28 : 19

Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 2 en 0 gasten