" DE AARDE IS PLAT " (Ds Jeroen van Olffen)

Gebruikers-avatar
Ton
BerichtenCOLON 5367
GeregistreerdCOLON Do Jan 07, 2016 11:08 am

" DE AARDE IS PLAT " (Ds Jeroen van Olffen)

Berichtdoor Ton » Wo Mrt 13, 2019 10:38 am

DE AARDE IS PLAT

JEROEN VAN OLFFEN · DINSDAG 12 MAART 2019


Als een kind zo blij ben ik met de ontdekking dat de aarde rond is. Ik ben opgeleid met de kennis dat de aarde plat is. Ik heb geleerd waarom het zo is. Ik heb de argumenten om het ook te verdedigen. Ik weet dat er kritische geluiden zijn dat het niet waar is, de aarde is rond. Maar dat is niet waar. Ik was van plan om mijn leven lang trouw te blijven aan het inzicht dat ik gekregen heb door jarenlange studie.
Natuurlijk hoef je mij nu niet te geloven. Dit meen ik toch niet? Ik weet toch wel beter? De aarde is rond. Of ben ik het laatste prehistorische dier dat nog niet gehoord heeft over een algemeen erkend wetenschappelijk inzicht? Heb ik nog nooit gehoord van Galileo Galilei?
Natuurlijk weet ik dat de aarde rond is. Maar zo voel ik me wel over een andere ontdekking. Bij iedereen is het al bekend, maar ik wist het nog niet: de Bijbel bestaat niet.
Heb ik nu je aandacht? Een dominee, een vertegenwoordiger van de Kerk, zegt dat de Bijbel niet bestaat?
Ik zal eerst uitleggen wat ik bedoel: de Bijbel is niet één boek. Het is een verzameling van boeken. Natuurlijk weet ik dat.
Maar als het een verzameling van boeken is en we spreken af welke boeken samen “één geheel” vormen, dan kunnen we toch afspreken dat dát de Bijbel is? En die verzameling bestaat. Die reeks bestaat. In mijn door de synode van Dordrecht goedgekeurde Bijbel zitten 66 boeken. Bij mensen die de Rooms Katholieke Bijbel hebben zijn het er 72. Maar…. er zijn zelfs reeksen met bijna 90 boeken. Wacht even…. Nu wordt het verwarrend. Eén Bijbel, één boek toch? Hoe kan het éne boek dat “Bijbel” is méér boeken hebben dan het andere boek dat we erkennen als “dé Bijbel”?
Wie heeft er gelijk? Wie heeft het fout? En wat moeten we eigenlijk met alle boeken die ooit door de Kerk zijn afgekeurd en niet zijn opgenomen in de Bijbel? Dáárom horen ze er niet bij. Maar waarom trouwens niet? Omdat ze afgekeurd zijn. O ja, een cirkelredenering.
Ik heb de argumenten geleerd en kan verdedigen waarom de apocriefe en pseudo-apocriefe boeken niet in de Bijbel staan. (Zó heten die boeken). Van sommige boeken weet ik ook: ze gaan tegen de Bijbel in, ze zijn ketters.
Hoeveel boeken hebben de joden eigenlijk? Ik schrijf niet op: “hoeveel boeken hebben de joden in de Bijbel”. Want de verzameling van boeken die behoren tot de Bijbel is vastgesteld door de Kerk en niet door de synagoge en door de rabbijnen.
Het antwoord van de rabbijnen is verrassend eenvoudig: we hebben geen Bijbel. We hebben een verzameling van boeken. We hebben de Thora, de boeken van Mozes. We hebben de profeten. We hebben de geschriften. We hebben de feestrollen. We hebben de boeken die de zojuist genoemde boeken uitleggen. We hebben zelfs boeken die niet geschreven zijn…. De mondelinge overlevering. Hoeveel zijn het er? Een bibliotheek vol. We pakken wat we nodig hebben. Elk boek heeft zijn eigen waarde en zijn eigen gezag. Elk boek dat over God gaat en Zijn boodschap voor ons mensen is heilig.
Natuurlijk hebben de joden een “Bijbel”. Hij staat in mijn kast. Maar dat is wat de Kerk mij leert en niet hoe het binnen het jodendom zelf wordt gezien. Het is mijn studieboek in mijn kast. Dit boek is echter niet de verzameling van boeken die de joden gebruiken in hun geloofsleven.
En wanneer de Kerk mij leert hoeveel boeken er bij de Bijbel horen…. Waarom verschilt de Kerk dan? De Ethiopische Kerk rekent meer boeken tot de Bijbel dan de Rooms Katholieke Kerk en de Rooms Katholieken kennen meer boeken dan de Protestantse Kerk. En het waren er bijna nog minder dan 66 boeken geweest. Maarten Luther had Jacobus er het liefst ook nog uitgegooid.
Dat bedoel ik met “de Bijbel bestaat niet.” Gods Woord bestaat wel. Dat is voor mij heilig. Ik geloof oprecht dat de Heilige Geest ons inspireert bij de selectie wat wel tot de Bijbel hoort en wat niet. Daar heb ik alle vertrouwen in. Daar twijfel ik niet aan.
Maar er is dus wel variatie in Gods geïnspireerde verzameling van boeken: de Bijbel. Ik heb ergens gelezen dat de duivel ons misleidt door de zojuist beschreven verwarring. Is het echt zo verwarrend? Dat geloof ik niet. Daar ga ik nu verder niet op in. Dat zijn pas onbijbelse gedachten zeg maar.
Ik geloof dat er één criterium is dat in alle gevallen geldt om te beoordelen of iets Bijbels is of niet. Het is net zo simpel als het feit dat de aarde rond is.
Het criterium is: Het betreffende geschrift is tot Gods eer, de God die de Vader van Jezus Christus is, de schenker van de Heilige Geest, de Trooster. De God die een verbond heeft met Israël en die een verbond heeft met ons door Jezus Christus.
Persoonlijk wil ik eraan toevoegen: de God die niet gebonden is aan de zwarte lettertjes op wit papier, maar die spreekt tussen de zwarte letters en leestekens door….Die tot ons spreekt op het onbeschreven witte gedeelte.
Het witte gedeelte is de ruimte van God om vandaag in gesprek te gaan met jou en met mij. Het gesprek dat geen punt zet, maar een komma. Het gesprek dat geen uitroeptekens kent maar een open einde heeft.
Ik weet toch wel dat we geen letter mogen toevoegen aan de Bijbel en dat we niets mogen weglaten? Dat is een heilig gebod.
Ik geloof in de Bijbel van kaft tot kaft. Natuurlijk. Daar verandert voor mij niets aan. Ook nu blijkt dat mijn Bijbel niet één boek is, maar een bibliotheek. Een verzameling van boeken. Maar mijn wereldbeeld is vergroot. Wie kan de Bijbelboeken optellen? Wie kan ze in de enige en juiste volgorde plaatsen? Wie kan over welk Bijbelboek dan ook definitief eens en voor altijd zeggen dat het er bij hoort of dat het er niet bij hoort?
Wie dat kan zeggen zegt als het ware zoiets als dat de aarde plat is. Want volgens is het definitieve antwoord tot aan de dag dat Hij terugkomt aan God zelf en blijven wij ernaar zoeken. Dát zoeken is Gods gesprek met mij. Ik lees daarom graag in de Éne Bijbel…. Ook als de kaften er nu wel wat van af vallen.
Gods Woord…. is méér dan één open boek.
Ds Jeroen van Olffen
Menaam, 11 maart 2019.(http://www.facebook.com/jeroen.vanolffen)
[menaldum@solconmail.nl]
Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of theFather, and of the Son, and of the Holy Ghost Matthew 28 : 19

Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 1 en 0 gasten