Kijk om je heen

Gebruikers-avatar
Ton
BerichtenCOLON 4974
GeregistreerdCOLON Do Jan 07, 2016 11:08 am

Kijk om je heen

Berichtdoor Ton » Ma Mei 30, 2016 10:39 am

Kijk om je heen

Berichtdoor Ton » Di Apr 12, 2016 11:41 am

Kijk om je heen


Het was een mooie zondag middag. De zon scheen helder, het was niet echt warm of zo, maar prachtig weer om even een wandeling te maken. En dus was de dominee, na de dienst en zijn middagmaaltijd, even naar buiten gegaan. Hij had een mooie pet opgezet en bijpassende das omgedaan. Want hoewel de zon scheen en de wind zich deze middag niet vertoonde, was het toch wat frisjes.
Zijn kameraad en metgezel was hem al kwispelend gevolgd. Eerst door het dorp, toen de rustige natuur in de omgeving in. Genietend van de zon, het gekwetter van de vogels en ook de kikkers lieten zich niet onberoerd in de nabijgelegen natuurlijke vijver in het bos. Het was zo’n vredige middag, een middag om even te genieten van de rust en de ruimte om hen heen.
Zo nu en dan kwam hij iemand tegen. ‘Goedemiddag dominee’, ‘goedemiddag Jan’. Ook Truus en Caroline was hij tegen gekomen. Al wandelend en genietend van deze mooie dag. En de hond, ach die wandelde rustig achter hem aan, soms even achter blijvend, snuffelend bij een boom, dan rende hij weer voorbij om vervolgens om te kijken en te zeggen: ‘baas waar blijf je nou?’
Ja, het was echt een mooie zondag en hij genoot ervan.
En toen, op de terugweg, gebeurde er iets wat deze zonnige zondag middag ineens in een ander perspectief zetten. Kijk om je heen, meneer de dominee…
Zie ja daar dat plastic in de bossen? Nee, het is geen stukje van een plastic tasje. Het is een groot blauw zeil. Je kent het wel, zo’n afdekzijl wat vaak gebruikt wordt voor het afdekken van een lading zand, zodat het niet wegwaait. Of wat je spant over een aanhanger, zodat je geen lading verliest. Of…
Of het beschermd je tegen regen en wind, tegen kou van boven af, zoals in dit geval. Het was ‘opgezet’ als een soort tent, een afdakje leek het wel. En daar, daar ontwaarde hij warempel een persoon. Een man of vrouw, hij kon het niet goed onderscheidden. Was het inderdaad maar één persoon? Of wellicht meerdere personen?
Een klein vuurtje, om te verwarmen, was er aangelegd. Een paar takken op de grond om op te slapen. Een survival? Of iemand die de samenleving ontvlucht was? Een zwerver die in het bos sliep? Misschien een uit huisgeplaatste? Hij wist het niet.
‘Geplaagd door enige nieuwsgierigheid, nam hij toch een kijkje en zo kwam hij in gesprek met een jonge man. Een jonge man, alleen, enigszins verwilderd, op zoek naar een stukje vriendschap en liefde. Aanvaarding.
Hij moest denken aan die tekst in Mattheüs:
Toen Hij de scharen zag, werd Hij met ontferming over hen bewogen, daar zij voortgejaagd en afgemat waren, als schapen die geen herder hebben. Toen zeide Hij tot zijn discipelen: De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig. Bidt daarom de Heer van de oogst, dat Hij arbeiders uitzende in zijn oogst. ~Mattheüs 9:36-38
Kijk om je heen, dominee, broeder, zuster. Waar je ook gaat, waar je ook bent. Het kan zijn dat God zijn ontferming in jou hart wil uitstorten. Zoals nu ook bij de dominee. Zij zaten daar nog wel eventjes. Soms zwijgend, soms pratend, soms kijkend naar zijn metgezel die rondscharrelde. Er bloeide iets tussen die twee. Vriendschap.
Gods vuur, Gods passie. Omzien naar elkaar. De dominee kwam regelmatig terug, zodra hij even de kans zag. Gewoon om even te zijn en te laten blijken: ik geef om jou!
God zoekt mensen, zoals die dominee. God zoekt mensen als jou en mij, om Zijn ontferming in uit te gieten, opdat hij die ‘afgezonderd’ is, geraakt mag worden door de liefde Gods.
Kijk om je heen!

(C) www.krachtvoorherstel.nl
Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of theFather, and of the Son, and of the Holy Ghost Matthew 28 : 19

Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 1 en 0 gasten