" BEVRIJDING " (Ds. JEROEN VAN OLFFEN)

Gebruikers-avatar
Ton
BerichtenCOLON 4848
GeregistreerdCOLON Do Jan 07, 2016 11:08 am

" BEVRIJDING " (Ds. JEROEN VAN OLFFEN)

Berichtdoor Ton » Wo Mei 15, 2019 12:29 pm

" BEVRIJDING "

JEROEN VAN OLFFEN · MAANDAG 6 MEI 2019We zijn eindelijk in het beloofde land.
De doortocht is voltooid.
In de verte liggen de bergen. Binnenkort trekken we daarheen. Maar eerst bouwen we ons kamp op aan de oevers van de Jordaan. Van hieruit zullen we het land in bezit nemen.
Als het aan God ligt zonder geweld. Als de mensen nu maar op Hem vertrouwen. In de avondzon zijn de contouren van Jericho al goed te zien. Het is een kleine stad, maar deze stad verspert wel de weg die landinwaarts gaat. De stad is onneembaar. Er staat een stevige muur omheen. Vertrouw op God….
Bevrijding zonder slag of stoot. God zal ons dit land geven. Dat heeft Hij beloofd. Maar nu bouwen we eerst de vallei vol met tenten. We zijn hier met ruim een miljoen mensen. Misschien klopt dit getal niet. Maar we zijn met velen. Ik kan ze niet tellen. Zoveel zijn we. Ik zie een mensenzee… tot aan de horizon. Een vloed aan mensen die vanuit het Overjordaanse het land Kanaän overstroomt.
Hier is het gras groener dan aan de overkant. Hier zijn de koeien vet. Hier is de gerst rijp om te worden geoogst. Het klimaat langs de oevers van de Jordaan zorgt voor warmte, drinkbaar stromend water, vruchtbare grond.
De Hebreeën zijn het nog niet verleerd. Eeuwenlang verbouwden ze graan in het land Gosen. Het land dat ligt in het deltagebied van de Nijl. Hier werden de mensen uit het water geboren. Tenminste dat zeiden ze over de Hebreeën. Het klopt als je Mozes heet.
De kinderen van Jacob leven niet langer in slavernij. Er is geen Farao meer die de Israëlieten onderdrukt. Er is geen Führer meer die uit is op de vernietiging van de kinderen van David.
Eindelijk zijn we in het beloofde land. We hebben het gehaald. Vertrouw op God. Dán komt het goed.
Maar waarom is God vergeten om vandaag Manna te geven? Er vallen ook geen kwakkels als gebraden kippetjes uit de hemel. De mensen komen uit de woestijn. Maar waar zijn ze nu terecht gekomen? Lege borden, lege kookpotten, lege schalen?
De priesters zeggen tegen de mensen: zorg voor jezelf!
De mensen reageren: dat doen we, we vertrouwen op God!
De priesters schudden hun hoofd. Wanneer je niets doet zul je ook niets eten.
De Israëlieten zeggen opnieuw: God geeft ons melk en honing. Wij hoeven niets te doen!
De priesters leggen uit dat je erop mag vertrouwen dat God je twee handen heeft gegeven om ermee te wroeten in de klei.
De mensen aarzelen. Moeten wij werken? Moeten wij werken voor ons brood? Is dat vrijheid? Moeten wij zelf onze huizen bouwen? Wij zien een prachtige stad liggen. Alles is er al. We hoeven die stad en de andere steden alleen maar binnen te wandelen...
’s Morgens ligt er geen manna meer op het land. De mensen krijgen honger. Sommigen knabbelen al op de korenaren die staan op de akkers langs de Jordaan.
Waarvan moeten wij brood bakken wanneer het Pesach is? Het feest van de ongezuurde broden is nabij. Het feest van de bevrijding veertig jaar geleden.
De priesters wijzen op het graan. Bak daar de eerste broden van. Doe het vlug, het deeg mag niet verzuren. Zó zorgt God voor ons. We zullen voor het eerst Pesach vieren in het beloofde land.
Vertrouw op God. Ook wanneer je werkt voor je geld. Ook wanneer je zelf zult moeten zaaien en oogsten. Ook wanneer je straks alles zelf moet opbouwen.
Was het in 1945 niet net zó? Alles was verwoest. Alles was kapot. Maar ook dit is bevrijding. Dit is óók vertrouw op God. Hij geeft ons het talent om te doen wat nodig is om de vrijheid te beschermen. En waar wij niet voor onszelf kunnen zorgen, dáár gaat Hij verder.
In de verte ligt Jericho. De stad lijkt onneembaar. Vertrouw op God. In de verte liggen de bergen waar God ons Zijn stad laat bouwen: Jeruzalem. Zullen wij op een dag God dáár aanbidden in vrede? Vertrouw op God. Dát is bevrijding. Geen Farao zal Israël meer bedreigen. Geen Führer zal de naamdragers van Juda meer vernietigen.
Ook wie in de verschrikkelijkste verwoesting niet langer “God” kan zien mag weten dat Hij Zijn volk vanuit de woestijn in het beloofde land heeft gebracht. Zaai graan en je zult de oogst binnenhalen voordat het Pesach is.
(Jozua 5:10-12).5 mei 2019

Ds. Jeroen van Olffen.
Predikant, Protestantse Gemeente te Menaam.

(www.facebook.com/jeroen.vanolffen)
[menaldum@solconmail.nl]
Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of theFather, and of the Son, and of the Holy Ghost Matthew 28 : 19

Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 2 en 0 gasten